Brewery Holdings Ltd (inainte Bere Ciuc)

 

Search our investment portfolioAdvent a înfiinţat Brewery Holdings Ltd. (BHL) în 1996 pentru a achiziţiona Bere Miercurea Ciuc, producător şi distribuitor regional de bere din România.

Compania avea în acel moment o cotă de piaţă de circa 4% şi beneficia de o echipă de conducere cu gândire strategică şi orientată spre calitate, care cumpărase societatea de la stat în anul 1994 într-una din primele achiziţii de tip MEBO (preluare de către angajaţi şi conducere) de pe piaţa românească. Investiţia iniţială în BHL a avut ca destinaţie modernizarea şi mărirea capacităţii de producţie a fabricii Ciuc şi extinderea sistemului de distribuţie prin crearea unei prezenţe naţionale. Echipa de management a fost întărită de către Advent prin identificarea şi angajarea unui Director Comercial şi a unui Director Financiar. Aceste adiţii au accelerat adoptarea standardelor vestice de lucru şi transferul de experienţă.

Piaţa românească de bere a început ulterior să se consolideze, companii internaţionale precum Interbrew, South African Breweries şi Brau AG extinzându-se rapid. În anul 1998 s-a făcut o nouă investiţie în BHL pentru a permite fabricii Ciuc să devină platformă pentru strategia de achiziţie şi integrare a încă două fabrici de bere, una din ele fiind amplasată în Bucureşti. Grupul deţinea imediat după achiziţie o cotă de piaţă de 14%, beneficiind de un sistem de distribuţie la nivel naţional şi oferind mărci ale produselor sale în toate segmentele principale de piaţă. Pentru a coordona consolidarea şi a beneficia de pe urma sinergiilor realizate Advent a identificat şi angajat un CEO cu experienţă în conducerea unui mare grup din vest, care să lucreze împreună cu echipa de management existentă şi să dezvolte afacerea mai departe. Au fost făcute noi investiţii, în special pentru a spori calitatea berii şi a mări din nou capacitatea de producţie a întregului grup. În ciuda inflaţiei foarte mari şi a volatilităţii cursului de schimb, rata anuală reală de creştere în perioada 1997 - 2000 a fost în medie de 30%. Investiţiile totale în operaţiunile grupului au depăşit în această perioadă 35 milioane USD.

BHL şi-a mărit organic până în anul 2000 cota de piaţă la 20%, în condiţii de concurenţă puternică din partea companiilor multinaţionale prezente pe piaţă şi a devenit grupul de bere cel mai profitabil şi cu cea mai mare creştere din România. Principalele sale mărci, Ciuc şi Gambrinus, s-au numărat printre cele mai recunoscute şi bine vândute cinci mărci de bere din ţară. BHL a fost achiziţionat în acel an într-un proces de licitaţie de către BBAG AG din Austria, al doilea mare producator de bere din Europa Centrala si de Est.

 

Language


Romanian - English
 

Related Links and downloads


Related Investments


Contact