Terapia

 

Search our investment portfolioTranziţia remarcabilă de la un producător de produse farmaceutice, deţinut în trecut de statul român, la o companie care în prezent îşi desfăşoară activitatea la standarde internaţionale, reprezintă un excelent studiu de caz asupra modului în care se poate crea o poziţie strategică de lider de piaţă pe plan local.

În momentul achiziţionării de către Advent International a producătorului de produse farmaceutice Terapia, în anul 2003, strategia abordată de noi a fost privită cu scepticism de unii observatori: în loc să beneficieze de avantajul costurilor foarte scăzute pentru creşterea vânzărilor pe plan internaţional, Terapia şi-a focalizat atenţia asupra pieţei interne.

Una dintre cele mai globalizate industrii pe plan mondial, industria farmaceutică a permis recent prin liberalizarea pieţei, intrarea firmelor din Europa Centrală pe piaţa internatională, fapt care a creat nenumărate oportunităţi: piaţa din România înregistrează una dintre cele mai rapide creşteri pe plan mondial.

Terapia, pe atunci al doilea producător de produse farmaceutice din România venea cu moştenirea unei activităţi de 80 de ani. Lichiditatea redusa a pieţei de capital la acea vreme a creat probleme companiei.  Investiţia noastră de 49.5 milioane USD, a fost prima preluare cu imprumut bancar a unei firme din România, reprezentând achiziţionarea, prin ofertă publică, a 96,3% din companie. Investiţia noastră a reprezentat catalizatorul creşterii companiei, permiţând saltul peste anumite cicluri de dezvoltare, în cadrul unui program extensiv de schimbari operationale si manageriale. Rezultatul a fost semnificativ. In momentul achiziţionării companiei Terapia de către producăţorul indian de produse farmaceutice, Ranbaxy, compania se transformase într-un producător de talie internaţională, cu volum mai mult decat dublu de vânzări şi EBITDA.

“Parteneriatul dintre management şi Advent în definirea şi implementarea viziunii companiei Terapia, a fost cheia succesului acestei tranzacţii, în vreme ce accesul la reţeaua Advent a jucat un rol important în obţinerea rezultatului final.”

- Stephen Stead, fost CEO Terapia şi partener operativ Advent

Piaţă cu creştere rapidă

Vânzare urmată de decerenarea mai multor premii pentru transformarea unei companii producătoare de produse farmaceutice deţinute în trecut de stat, într-o afacere de talie internaţională.

La momentul investiţiei noastre, produsele farmaceutice înregistrau în România un nivel scăzut în comparaţie cu standardele europene, care se situau la aproximativ 1.2 miliarde USD/an. Avantajul era reprezentat de creşterea rapidă, de circa 20% pe an, ca rezultat al PIB-ului în creştere şi respectiv a creşterii puterii de cumpărare, a îmbunătăţirii educaţiei de sănătate şi a standardului de viaţă şi a creşterii speranţei de viaţă. Foarte fragmentată, cu numai câţiva producători mari autohtoni, piaţa a prezentat şi din acest punct de vedere, multe posibilităţi de achiziţionare. Tinând cont de cele de mai sus, concurenta a fost şi este încă foarte puternică, venind atât din din partea producătorilor de medicamente de pe piaţa locală, cât şi de la companiile multinaţionale foarte interesate să pătrundă   pe o piaţă atât de atractivă. Candidatura României la Uniunea Europeană, a reprezentat de asemenea, un puternic catalizator de creştere, declanşând reacţia guvernului de a legifera obligativitatea, pentru producătorii autohtoni de produse farmaceutice, îndeplinirii standardelor europene.

“Am înţeles că ceea ce va reprezenta cheia atractivităţii strategice la Terapia, rezidă în posibilitatea acesteia de a se poziţiona pe piaţa locală, ca producător şi furnizor dominant. Planurile noastre pe plan internaţional nu au fost înlăturate, acestea au primit alte priorităţi. În schimb, energiile noastre au fost canalizate în vederea construirii unei poziţii strategice pe piaţa românească”

- Emma Popa-Radu, Managing Director Advent

Schimbarea managementului

Strategia abordată, a fost remodelarea companiei prin folosirea resurselor financiare şi a experienţei specifice în sectorul farmaceutic aduse de Advent, permiţând saltul peste anumite cicluri specifice restructurării, printr-o aplicare eficientă a unor modele internaţionale.

În centrul planului de execuţie s-a aflat noua echipă de  management. Aduşi din reţeaua construită de Advent, toate persoanele cu funcţii executive de la conducerea companiei Terapia, nu numai că au venit cu o vastă experienţă în industria mondială de produse farmaceutice, ci şi cu rădăcini adânci pe piaţa Europei Centrale

Cele mai înalte poziţii în conducerea Terapia, au fost ocupate de Stephen Stead - CEO şi Jeffrey Lack - Preşedinte. Stead a fost directoul companiei Boehringer Mannheim în Republica Cehă, venind în această companie de la GlaxoSmithKline din Rusia. Lack a fost Vicepreşedinte şi GM la Bristol-Myers Squibb în Rusia. Advent a adus de asemenea un nou CFO şi a angajat personal-cheie în departamentele de vânzări, marketing, producţie şi RU. Au fost de asemenea şi promovări interne, din cadrul personalului existent, la departamentele de dezvoltare a afacerii şi Cercetare&Dezvoltare produse.

Schimbări operaţionale

Strategia implementată de noua echipă s-a derulat pe trei planuri.

Prima sarcină a fost aceea de a construi o afacere productivă integrată pe plan vertical, orientată către competenţele sale de bază: dezvoltarea şi vânzarea de produse farmaceutice. Punerea în aplicare a acestui plan, a însemnat eliminarea operaţiunilor de fabricare a produselor chimice în timp ce producţia de produse farmaceutice a fost menţinută în cadrul companiei.
A doua sarcină-cheie identificată de echipa aflată la conducere, a fost revitalizarea portofoliului companiei Terapia, ceea ce a dus la declanşarea unei extinderi agresive a liniei ce asigura produsul de bază al acestei companii – cel de produse adresate bolilor cardiovasculare, alături de alte trei zone de bază – sistemul respirator şi sistemul nervos central, aparatul digestiv şi sistemul osos şi muscular.

Această restructurare s-a finalizat prin lansarea a 23 de noi produse. Achiziţionarea a doi mici producători de produse generice a suplimentat în continuare producţia. Rata de creştere a dezvoltării de noi produse a fost de asemenea accelerata, prin investiţii semnificative direcţionate către sectoarele de cercetare&dezvoltare şi de vânzări, cu scopul de a alimenta şi susţine noua linia de producţie.

A treia sarcină esenţială a fost stabilirea unui department comercial eficient, care a generat o creştere a echipei de vanzari de cinci ori, ca marime.

Business la standard internaţional

Urmărind cu deosebită atenţie necesitatea de a poziţiona compania pe plan internaţional, noua echipă de conducere a inclus în priorităţile sale un program prin care să se asigure asupra faptului că toate operaţiunile derulate de Terapia corespund criteriilor de bune practici, stabilite de Uniunea Eruopeană. Un exemplu foarte bun în acest sens, a fost crearea unei gropi de gunoi folosită în exclusivitate de Terapia. Construită pentru depozitarea deşeurilor periculoase provenite din cadrul unităţilor de producţie ale companiei, această groapă de gunoi, construită la standarde internaţionale, a fost prima de acest gen din ţară

În ciuda eforturilor extraordinare depuse în cadrul procesului de creştere a standardelor operaţionale, Terapia a reuşit să menţină costurile avantajoase de producţie şi  distribuţie, ca urmare a unor costuri relativ mici generate de forţa de muncă şi datorită distantelor scurte de distribuţie prin care produsele au ajuns la consumatorii locali. Astfel, rezultatul obţinut a fost nu numai întărirea avantajului competitiv al   companiei Terapia, ci şi o prezenţă mică, dar strategică, pe plan regional, în Rusia şi Ucraina.

Rezultatele acestei strategii? Atunci când Advent a achiziţionat Terapia, în 2002, compania avea un volum anual brut de vânzări de 33.2 milioane USD şi EBITDA se situa la 11.0 milioane USD. În momentul vânzării companiei, în anul 2006, vânzările anuale crescuseră la 74.4 milioane USD, iar EBITDA ajunsese la 26.0 milioane USD

Dar implicarea Advent a fost cel mai bine creionată de unul din consilierii implicaţi în vănzarea companiei Terapia:

“Membrii echipei Advent implicate în tranzacţie au fost investitori dedicaţi şi care s-au implicat activ – având cunoştinţe excepţionale despre companie şi pieţele pe care operează, s-au integrat în echipa aflată la conducerea companiei şi au pus la dispoziţia companiei timp şi resurse, pentru a pune bazele unei cresteri sănătoase a acesteia”.

“Prin adoptarea unui standard internaţional competitiv, prin crearea de proprietate intelectuală şi adaptarea produselor cu ajutorul expertizei locale şi prin relationarea cu autorităţile locale relevante în domeniu, Terapia s-a transformat dintr-o companie percepută în principal ca producătoare de produse farmaceutice, într-o organizaţie respectată pentru capabilitatea sa de a crea noi produse şi de a le introduce cu succes pe piaţă.”

- Stephen Stead, fost CEO Terapia şi partener operaţional Advent.

 

Language


Romanian - English
 

Related Links and downloads


Related Investments


Contact